Sayın Ali Karaata'nın Özgeçmişi

05.09.2019 2418

1939 yılında Şanlıurfa'nın Birecik kazasında doğdu. Orta öğrenimini Birecik'te tamamladıktan sonra 1965 yılında İstanbul'a gitti. Babasının, yüzyılın ilk çeyreğinde İstanbul'da öğrendiği tekstil işini bu kez kendisi başlatmak istiyordu. Aynı yıl babasından aldığı otuz yedi bin beş yüz lira sermaye ile Beyoğlu'ndaki Fitaş pasajında "Moda Giovanni" isimli ilk butiğini açtı. Avrupa'daki modayı İstanbullulara taşımak ve tanıtmak istiyordu.

     Yaptığı bir İtalya ve Fransa seyahatini ardından, Türkiye'ye mağazasında Yves Saint Laurent, Versace, Ferre gibi lüks markaları getirip satmaya başladı. Hatta Gianni Versace ve Gianfranco Ferre gibi tasarımcılar kısa süre sonra onun ahbabı oldu.

     Ali KARAATA, daha sonra 'Ali Alta Moda' ismini verdiği mağazaları açmaya başladı. İtalyanca 'yüksek' anlamına gelen "Alta" kelimesini özellikle seçmişti. Onun İstanbul'u yüksek moda ve lüksle tanıştırma hayali vardı… 1960'lar ve 1970'lerde İstanbul sosyetesine lüks marka sunan yegane kişi oldu.

     Ali KARAATA, Avrupa'dan ne getirse belli seçkin bir kesim onu satın alıyor, yerli girişimciler ise yıllarca o ürünlerin taklitlerini yapıyordu. Sosyete, Yeşilçam yıldızlarıyla aynı kıyafetleri giymekle övünüyordu. Karaata, Yeşilçam'a da şıklık kattı. 1960 ve 1970 yıllarında pek çok filmde kullanılan kostümler onun mağazalarından alınıyordu. Ajda Pekkan, Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Yılmaz Güney, Ayhan Işık, Tarık Akan, Kadir İnanır gibi aktris ve jönler şıklığını Karaata'ya borçluydu.

Ünlü modacıların çok sıkı dostuydu

     Ali KARAATA, tanıştığında Gianni Versace henüz kariyerinin yeni yükselmeye başladığı bir dönemindeydi. Gianni'nin annesiyle bile ahbap olmuş. Hatta Gianni Versace ile Milan-Real Madrid maçını izlemeye birlikte gitmişler. Modanın yeni kuşak dahi tasarımcıları Alexander McQueen ve John Galiano'yu da ünlü olmadan önce Romeo Gigli'de çalışırken tanımış. Galiano onun için "Dokunduğu an iyi kumaşı anlar" diyormuş.

Osmanlı pazeni verip jean aldı

     TÜRKİYE'ye jean (kot) getiren ilk isimlerden biri de Ali KARAATA 1970'lerin sonlarında Fiorucci isimli bir markayla anlaşan Karaata, gemilerle İstanbul'a jean getirir, karşılığında da onlara Osmanlı desenli pazenler verirdi. Daha sonra İtalyan Fiorucci, Osmanlı desenleriyle ün yapmıştı.

      İş Hayatında başarılı çalışmaları olan ünlü iş adamı hayırsever Ali KARAATA Birecik'in kalkınması ve gelişmesi için bir çok katkıda bulunmuştur. Ali  Karaata Anadolu Lisesi, Ali Karaata Anadolu  Öğretmen Lisesi ve Ali Karaata Anaokulunu yaptırmıştır.

     Ali KARAATA 15 Ekim 2012 yılında 73 yaşında kanser sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

Kaynak: http://alikaraatailkokulu.meb.k12.tr/icerikler/alikaraataninozgecmisi_4877617.html